Wat is Psychomotorische Kindertherapie?
Psychomotorische Kindertherapie is een vorm van behandeling voor kinderen die op de een of andere manier vastlopen in hun ontwikkeling. Dat vastlopen zie je in het bewegen, de lichaamsbeleving en het gedrag van het kind. Het is een ervaringsgerichte, speelse behandelvorm waar de therapeut kinderen en jongeren 'in hun kracht zet' om vanuit deze kracht alternatief gedrag aan te leren. Hierdoor kan het kind zich letterlijk én figuurlijk weer vrij bewegen in zijn of haar omgeving (thuis, school, clubs etc.).
Om de ontwikkeling weer op gang te helpen gebruikt de therapie materialen en vormen die van nature bij kinderen aansluiten; bewegen, spel, muziek en creativiteit zijn hierin belangrijke elementen. Ontdekken door te bewegen, voelen, imitere, proberen en experimenteren, kortom: door te spelen. Hierin kan een kind zich vaak gemakkelijker uiten dan in woorden, waardoor deze vorm van therapie goed aansluit bij kinderen en hen op een speelse manier verder helpt.
Uw kind staat centraal
De individuele behoeften, gevoelens en het ontwikkelingsniveau van het kind staan in de therapie centraal. Omdat ieder kind anders is, wordt bij elk kind bekeken wat het beste bij hem of haar past. Zo ontstaat er een veilige, maar zeker ook uitdagende omgeving voor het kind waarin het nieuwe ervaringen opdoet, grenzen kan verleggen en waardoor het in positieve zin zal veranderen.